Posjetite

Zdravlje

Namirnice u kojima ćete uživati ove zime

Kad su temperature baš niske ne znači da se ne može jesti svježa hrana, a najbolji izbor su sezonsko voće i povrće poput kupusa, karfiola, kivija, kruški ili citrusa!

Citrusi
Svježe i sočno citrusno voće na vrhuncu je svoje sezone u zimskim mjesecima. Sadrži flavonoide, koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, te obilju vitamina u grejpu, narandži, mandarinama, limunu i limeti. Osim toga, oni djeluju kao prevencija malignih bolesti te usporavaju proces starenja organizma.

Kruška
Ovo slatko i sočno voće uzgaja se već 3.000 godina, a služi kao prirodan izvor energije zbog obilja prirodnog šećera i vitamina B, kao i prirodnih vlakana. Najbolje ih je jesti svježe, mada se u zimskom periodu često pripremaju u kompotima. Pomažu u regulaciji krvnog sistema, snižavanja pritiska i smirivanja aritmije srca. Kruška je ujedno i jedino voće koje ne izaziva alergije.

Karfiol
Karfiol je povrće posebno popularno u Evropi i Dalekom istoku, gdje se odavno koristi kao prevencija raka. Sadrži tek 25 kcal na 100 grama, a bogat je folnom kiselinom, vitaminom C i K. Najbolji način pripreme je na pari, a može se peći na ulju, miješati s drugim povrćem, kuhati u supi ili pripremati u rerni. Novija istraživanja pokazuju da je korisno za pušače, jer fitonutrijenti iz njega smanjuju rizik od karcinoma pluća.

Kivi
Ovo tropsko voće potiče iz Kine, a odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala. Zbog kombinacije malog broja kalorija i visoke nutritivne vrijednosti nazivaju ga supervoćem, a studije pokazuju da služi kao prevencija raka debelog crijeva. Osim toga, kivi smanjuje rizik od makularne degeneracije te pomaže u regulaciji šećerne bolesti.

Kupus
Bez obzira na to da li se radi o svježem ili kiseljenom, crvenom ili zelenom, kupus je odavno poznat kao zaštitnik zdravlja. Dobar je izvor bjelančevina, željeza, biljne masti te vitamina. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, djeluje preventivno na sledeće bolesti: ekceme, bronhitis, anemiju i povišeni holesterol.

Zdravlje

Alkoholna pića koja najgore utiču na vašu kožu

Poznato je da prekomjerna konzumacija alkohola štetno djeluje na organizam. Otkrivamo kakve negativne efekte ima na vaše lice i kožu

Kako je sezona zabava u punom jeku, nije na odmet podsjetiti se da alkoholna pića, pored toga što nam pomažu da se opustimo i uživamo u dobrom provodu, ipak nepovoljno utiču na naš ten.

Prema istraživanjima Institutа iz Stokholma, u kome se razvijaju najnovija tehnološka rješenja u beauty industriji, glavni krivac za neželjene tragove na koži lica poslije “veselog” provoda je tekila, a za njom slijede votka, pivo i vino.

Analizirajući učinak koji alkohol ostavlja na koži, istraživači su otkrili da postoji nešto što možemo nazvati “mamurluk kože” – vjerovatno smo i sami primijetili neke neprijatne tragove na licu poslije par čašica, ali ovakvog fenomena do sada nismo bili svjesni.

Ovo je top lista pića koja nisu najbolji prijatelji naše kože: tekila, votka, pivo, bijelo vino i crno vino. Na čelu liste je i “kralj” novogodišnje noći – šampanjac.

Alkohol generalno ne utiče dobro na kožu, jer dovodi do dehidratacije i čini pore vidljivijim, a doprinosi i preranom starenju kože. Neki od naših omiljenih “pratilaca” na zabavama skrivaju i više štetnih efekata za našu kožu nego što smo pomišljali.

Na primjer, ako ste ljubitelj piva, imajte na umu da ovo piće čini lice natečenim, dok crno vino izaziva iritacije na koži, a bijelo vino uzrokuje crvenilo. Tekila i votka su najveći krivci za mogućnost pojave akni.

Nastavite čitati

Zdravlje

Topli napitak koji ublažava simptome prehlade i viroze

Ukusni i vrući napitak od đumbira utopliće “hladne” kosti i pomoći vam da se oduprete prehladama te mnogim drugim zdravstvenim boljkama.

Sastojci:
grumen svježeg đumbira
1 litra vode
3 male kašike meda
1 limun
Priprema:
Ogulite korijen đumbira i narežite ga na tanke kriške. Stavite đumbir u lonac i prelijte ga vodom, pa stavite kuhati taj aromatični korijen barem 15 do 20 minuta na umjerenoj temperaturi.

Nakon toga maknite ga s vatre i pustite da odstoji još barem 5 minuta. Odvojite đumbir od tekućine, tekućinu zasladite domaćim medom i zakiselite limunom po želji i pijte vruće

Nastavite čitati

Zdravlje

Kako zaštititi dječji vid od slabovidosti?

  1. Šta je slabovidost?

Slabovidost je stanje kod kojeg jedno ili oba oka, bez obzira na korekciju naočarama ili kontaktnim sočivima, ne može ostvariti maksimalnu vidnu oštrinu.

Najčešće nastaje u ranom djetinjstvu, a kod većine pacijenata zahvaćeno je samo jedno oko. Istina, u nekim slučajevima, slabovidost može da se javi i na oba oka. Ako se slabovidost otkrije u ranom djetinjstvu, odnosno do osme godine života, može se uspješno liječiti, ali neotkrivena je zasad neizlječiva i ostavlja trajne posljedice na vid. Smatra se da je oko 2-3 odsto ukupne populacije svake zemlje zahvaćeno slabovidošću.

Simptomi i znakovi slabovidosti

Pošto se slabovidost najčešće javlja kod djece, odnosno već po rođenju kod beba, često ju je teško rano otkriti.

U dosta slučajeva slabovidost je prateći simptom strabizma, odnosno razrokosti. Svaku sumnju na nepravilan položaj očiju potrebno je otkloniti detaljnim oftalmološkim pregledom.

Sa druge strane, jedan jednostavan kućni test može otkriti da li je dijete slabovido ili ne. Dok piše, crta ili gleda na daljinu ili blizinu, djetetu nježno pokrijte jedno pa drugo oko. Ako sklanja vašu ruku dok je jedno oko pokriveno, to lako može da bude znak slabovidosti.

Uvijek se savjetuje da se prvi pregled kod oftalmologa obavi već šest mjeseci po rođenju djeteta.

Šta uzrokuje slabovidost?

Postoje tri tipa amblyopiae, a sve na osnovu sljedećih uzroka:

– Strabizmička amblyopia. Strabizam je zapravo i najčešći uzrok nastanka slabovidosti. Da bi izbjegao duple slike koje nastaju zbog nepravilnog položaja očnih jabučica, centar za vid u kori velikog mozga “isključuje” oko koje ima strabizam, te na taj način dovodi do slabog razvoja vida, odnosno do slabovidosti.

– Refraktivna amblyopia. Ponekad se slabovidost može javiti zbog različitih dioptrija na oba oka, iako oba oka imaju pravilan položaj, odnosno nema strabizma; npr. jedno oko može da bude kratkovido, a drugo da uopšte nema dioptriju, ili da ima visoki astigmatizam. U ovakvim slučajevima se mozak fokusira na oko koje ima manju dioptriju ili je uopšte nema, a “isključuje” oko s većom dioptrijom, što uzrokuje slabovidost.

– Deprivaciona amblyopia. Slabovidost nastaje zbog opstrukcije u prolasku svjetla u dubinu oka, odnosno do mrežnjače i očnog živca. Iako najrjeđi uzrok nastanka, deprivaciona amblyopia daje i najteže oblike slabovidosti, gdje zahvaćeno oko/oči ima jako slab vid koji je teško poboljšati. Najčešći uzrok ograničavanju prolaska svjetla je urođena katarakta (siva mrena).

Kako se liječi slabovidost?

U zavisnosti od razloga nastanka slabovidosti, postoji nekoliko konzervativnih i hirurških metoda koje mogu da se primijene.

Ukoliko pacijent ima strabizam, prvi i osnovni vid liječenja je korekcija razrokosti i to najčešče hirurškim putem. Operativnim zahvatom se očne jabučice dovedu u pravilam položaj, a ukoliko je potrebno, naknadno se koriguje i dioptrija koju oko može da ima (naočare ili kontaktna sočiva).

Kada je u pitanju refraktivna amblyopia, korekcija refrakcione anomalije (dioptrije) koju dijete ima rješava problem slabovidosti. Nekada je, uz nošenje dioptrijskih naočara ili kontaktnih sočiva, potrebno i vršiti tzv. okluziju jednog ili oba oka, odnosno nekoliko sati na dan zatvarati jedno ili oba oka kako bi se očni živci razvili.

Deprivaciona amblyopia jedino može da se liječi operativnim zahvatom, odnosno uklanjanjem katarakte (sive mrene). Prije operacije hirurg odlučuje da li se u oko ugrađuje intraokularno sočivo (u novije vrijeme sve češče), ili se oko ostavlja afaknim, a dioptrija se koriguje nošenjem kontaktnog sočiva.

Za kraj i ono najvažnije: slabovidost može da se koriguje do osme godine života! Sve poslije toga bezuspješni su pokušaji da se oku da vid koje ono nema.

Nastavite čitati

Top pet