Posjetite

Zdravlje

Brusnica- jedinstvena bobica

Kada su Evropljani došli do sjeveroistočne obale Sjeverne Amerike, domaći stanovnici s kojima su počeli trgovati ponudili su im crvene bobice. Indijanci iz plemena Pekvot, koji su živjeli na poluostrvu Kejp Kod, zvali su te bobice i-bimi ili gorki plod.

Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka (grmova) iz roda Vaccinium. Vrste daju crvene plodove koji su bogati različitim zaštitnim tvarima te sadrže minerale, vitamine i biljna vlakna.

Njeni se plodovi jedu svježi ili sušeni, od nje se može napraviti džem, pekmez ili sirup, u kulinarstvu se sjajno spaja kao slatka delicija u kombinaciji s mesom divljači, odlična je u kolačima i pitama, a pije se i u obliku soka ili čaja, ali možda je najpoznatija po svojim ljekovitim svojstvima zbog kojih spada među najzdravije biljke svijeta.

Brusnice spadaju u bobičasto voće koje potiče iz Sjeverne Amerike. To je tvrda crvena bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti ukus.

Ono što je već dugo poznato potvrđuju i zdravstvena testiranja: brusnice su zaista zdrave. Utvrđen je i pozitivan učinak na poremećeni rad bubrega i jetre, uravnoteženi minerali brusnice jačaju floru želuca i crijeva, a njeni antioksidansi jačaju imunološki sistem. Antimikrobni sastojci u brusnicama sprečavaju razvoj mnogih patogenih mikroorganizama u tijelu, što se postiže čak i s vrlo razrijeđenim sokom od brusnica koji je u posljednjoj deceniji veoma popularan.

Osim toga, plod brusnice se može koristiti u svježem obliku, čuva se smrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati i različite umake i ukusna jela.

ISTORIJA BRUSNICE

Kada su Evropljani došli do sjeveroistočne obale Sjeverne Amerike, domaći stanovnici s kojima su počeli trgovati ponudili su im crvene bobice osvježavajućeg, kiselkastog ukusa. Indijanci iz plemena Pekvot, koji su živjeli na poluostrvu Kejp Kod, zvali su te bobice i-bimi ili gorki plod.

Stabljika i plod brusnice podsjećaju na vrat i glavu ždrala pa je moguće da su zato puritanski kolonisti u početku zvali njene plodove craneberries, što doslovno znači ždralove bobice. A možda su ih tako nazvali i zato što su ždralovi koji su živjeli na tom području jako voljeli jesti brusnicu.

KORIST BRUSNICE ZA ZDRAVLJE

Brojni su načini na koje brusnica utiče na zdravlje ljudi. Koriste se kod prevencije urinarnih infekcija. Snažni antioksidansi iz brusnice sprečavaju prijanjanje bakterija uz zidove mokraćnih puteva, nakon čega se prilikom mokrenja patogeni izbacuju iz organizma.

Zbog toga je brusnica najbolji izbor kod prevencije upale mjehura i ostalih urinarnih tegoba. U ovu je svrhu najbolje koristiti čisti ili razrijeđeni sok od brusnice, bez dodatka šećera, ili čaj.

Njeni plodovi su i podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema. Čisti sok brusnice može biti značajna podrška zdravlju srca i cirkulatornog sistema jer flavonoidi, snažni antioksidansi koje sadrži, smanjuju opasnost od razvoja ateroskleroze i djeluju kao svojevrsni anti-aging saveznik kod održavanja dobrog stanja i funkcionalnosti krvnih zidova.

Moćni crveni plodovi važna su prirodna pomoć i kod mršavljenja. Trpke i osvježavajuće brusnice obiluju vitaminima i mineralima te snažnim antioksidansima i vlaknima koji mogu biti korisni kod redukcijskih dijeta jer omogućavaju normalan metabolizam uz detoks učinak i blagotvorno djelovanje na jetru. Posebno su korisne svježe (smrznute), ali i sušene, uz jutarnju žitnu kašu ili jogurt.

Ovo voće pomoć je i kod zaštite zida želuca. Flavonoli, antocijani i proantocijanidi mogu smanjiti rizik od razmnožavanja helikobakterije koja može uzrokovati ozbiljnu upalu zidova želuca, kao i čir želuca. Redovno ispijanje soka od brusnice važno je za sprečavanje želučanih upala.

Antioksidansi koje brusnica sadrži onemogućavaju zadržavanje i razmnožavanje bakterija na zubima te mogu djelovati preventivno kod upale desni. Koriste li se u tu svrhu, najbolje su svježe (smrznute) ili u formi soka.

JEDINSTVEN SASTAV

Brusnica je niskokalorična i zdrava, 100 g svježih plodova sadrži samo 15 kalorija, dok je energetska vrijednost 100 g suvih brusnica 60 kalorija. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B grupe, vitamini C i A, minerali kalcijum, kalijum, magnezijum, željezo, mangan, bakar. Bogata je bioflavonoidima i drugim antioksidansima koji imaju snažna ljekovita svojstva.

Blagotvorna svojstva brusnice poznata su još od davnih vremena. Indijanci su je koristili za zacjeljivanje rana i liječenje upala mokraćnog mjehura. Kasnije se koristila za liječenje i ublažavanje probavnih smetnji te kod problema s krvi i nedostatka apetita. Ono što su o njoj mnogi narodi znali vijekovima, u novije su vrijeme potvrdila i brojna naučna istraživanja.

Pokazalo se da one spadaju među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite ćelije organizma od oksidativnog stresa i uticaja slobodnih radikala. Slobodni radikali su, naime, elementi koji nastaju u organizmu kao nusprodukti metabolizma, a uzrokuje ih izloženost vazduhu prepunom smoga i cigaretnog dima, štetnim UV zracima te konzumacija nezdrave hrane i alkohola, stres. Slobodni radikali su krivci za nastanak različitih bolesti.

Stoga kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma, poput karcinoma dojke i debelog crijeva, te sprečava njihovo širenje po tijelu.

Brusnica sadrži veliku količinu vitamina C. Zbog toga se može koristiti i kao lijek protiv gripa i prehlade.

OPREZ PRI KUPOVINI

Brusnica je vrlo ljekovita i korisna namirnica pa je zato treba češće imati na jelovniku, ali treba biti oprezan jer je zbog svih blagotvornih karakteristika počela komercijalna proizvodnja soka od brusnice koji je zaslađen i nema pozitivan uticaj na metabolizam i imunološki sistem zbog previsokog sadržaja šećera.

Stoga, želite li uživati u ljekovitim svojstvima brusnice, nemojte kupovati industrijski proizvedene sokove jer sadrže minimalan udio ovog korisnog voća, a velike količine šećera. Nastojte kupovati što prirodnije proizvode i pomno čitajte deklaracije. Sušene brusnice kupujte u prodavnicama sa zdravom hranom, a proizvode na bazi ovog voća poput tableta ili kapsula u biljnim apotekama. Naravno, konzumirajte i voćne plodove – svježe ili zamrznute.

BRUSNICA KAO LIJEK

Brusnica je poznata kao lijek za razne tegobe zbog svojih nutritivnih svojstava, a koristi se za:

* zaštitu od urinarnih infekcija

* sprečavanje razvoja bakterija

* povećavanje otpornosti imuniteta

* zaštitu od nekoliko vrsta tumora

* zdravlje očiju

* oporavak od gihta i reume

* zaštitu od karijesa i bolesti desni

* usporavanje procesa starenja

Zdravlje

Alkoholna pića koja najgore utiču na vašu kožu

Poznato je da prekomjerna konzumacija alkohola štetno djeluje na organizam. Otkrivamo kakve negativne efekte ima na vaše lice i kožu

Kako je sezona zabava u punom jeku, nije na odmet podsjetiti se da alkoholna pića, pored toga što nam pomažu da se opustimo i uživamo u dobrom provodu, ipak nepovoljno utiču na naš ten.

Prema istraživanjima Institutа iz Stokholma, u kome se razvijaju najnovija tehnološka rješenja u beauty industriji, glavni krivac za neželjene tragove na koži lica poslije “veselog” provoda je tekila, a za njom slijede votka, pivo i vino.

Analizirajući učinak koji alkohol ostavlja na koži, istraživači su otkrili da postoji nešto što možemo nazvati “mamurluk kože” – vjerovatno smo i sami primijetili neke neprijatne tragove na licu poslije par čašica, ali ovakvog fenomena do sada nismo bili svjesni.

Ovo je top lista pića koja nisu najbolji prijatelji naše kože: tekila, votka, pivo, bijelo vino i crno vino. Na čelu liste je i “kralj” novogodišnje noći – šampanjac.

Alkohol generalno ne utiče dobro na kožu, jer dovodi do dehidratacije i čini pore vidljivijim, a doprinosi i preranom starenju kože. Neki od naših omiljenih “pratilaca” na zabavama skrivaju i više štetnih efekata za našu kožu nego što smo pomišljali.

Na primjer, ako ste ljubitelj piva, imajte na umu da ovo piće čini lice natečenim, dok crno vino izaziva iritacije na koži, a bijelo vino uzrokuje crvenilo. Tekila i votka su najveći krivci za mogućnost pojave akni.

Nastavite čitati

Zdravlje

Topli napitak koji ublažava simptome prehlade i viroze

Ukusni i vrući napitak od đumbira utopliće “hladne” kosti i pomoći vam da se oduprete prehladama te mnogim drugim zdravstvenim boljkama.

Sastojci:
grumen svježeg đumbira
1 litra vode
3 male kašike meda
1 limun
Priprema:
Ogulite korijen đumbira i narežite ga na tanke kriške. Stavite đumbir u lonac i prelijte ga vodom, pa stavite kuhati taj aromatični korijen barem 15 do 20 minuta na umjerenoj temperaturi.

Nakon toga maknite ga s vatre i pustite da odstoji još barem 5 minuta. Odvojite đumbir od tekućine, tekućinu zasladite domaćim medom i zakiselite limunom po želji i pijte vruće

Nastavite čitati

Zdravlje

Kako zaštititi dječji vid od slabovidosti?

  1. Šta je slabovidost?

Slabovidost je stanje kod kojeg jedno ili oba oka, bez obzira na korekciju naočarama ili kontaktnim sočivima, ne može ostvariti maksimalnu vidnu oštrinu.

Najčešće nastaje u ranom djetinjstvu, a kod većine pacijenata zahvaćeno je samo jedno oko. Istina, u nekim slučajevima, slabovidost može da se javi i na oba oka. Ako se slabovidost otkrije u ranom djetinjstvu, odnosno do osme godine života, može se uspješno liječiti, ali neotkrivena je zasad neizlječiva i ostavlja trajne posljedice na vid. Smatra se da je oko 2-3 odsto ukupne populacije svake zemlje zahvaćeno slabovidošću.

Simptomi i znakovi slabovidosti

Pošto se slabovidost najčešće javlja kod djece, odnosno već po rođenju kod beba, često ju je teško rano otkriti.

U dosta slučajeva slabovidost je prateći simptom strabizma, odnosno razrokosti. Svaku sumnju na nepravilan položaj očiju potrebno je otkloniti detaljnim oftalmološkim pregledom.

Sa druge strane, jedan jednostavan kućni test može otkriti da li je dijete slabovido ili ne. Dok piše, crta ili gleda na daljinu ili blizinu, djetetu nježno pokrijte jedno pa drugo oko. Ako sklanja vašu ruku dok je jedno oko pokriveno, to lako može da bude znak slabovidosti.

Uvijek se savjetuje da se prvi pregled kod oftalmologa obavi već šest mjeseci po rođenju djeteta.

Šta uzrokuje slabovidost?

Postoje tri tipa amblyopiae, a sve na osnovu sljedećih uzroka:

– Strabizmička amblyopia. Strabizam je zapravo i najčešći uzrok nastanka slabovidosti. Da bi izbjegao duple slike koje nastaju zbog nepravilnog položaja očnih jabučica, centar za vid u kori velikog mozga “isključuje” oko koje ima strabizam, te na taj način dovodi do slabog razvoja vida, odnosno do slabovidosti.

– Refraktivna amblyopia. Ponekad se slabovidost može javiti zbog različitih dioptrija na oba oka, iako oba oka imaju pravilan položaj, odnosno nema strabizma; npr. jedno oko može da bude kratkovido, a drugo da uopšte nema dioptriju, ili da ima visoki astigmatizam. U ovakvim slučajevima se mozak fokusira na oko koje ima manju dioptriju ili je uopšte nema, a “isključuje” oko s većom dioptrijom, što uzrokuje slabovidost.

– Deprivaciona amblyopia. Slabovidost nastaje zbog opstrukcije u prolasku svjetla u dubinu oka, odnosno do mrežnjače i očnog živca. Iako najrjeđi uzrok nastanka, deprivaciona amblyopia daje i najteže oblike slabovidosti, gdje zahvaćeno oko/oči ima jako slab vid koji je teško poboljšati. Najčešći uzrok ograničavanju prolaska svjetla je urođena katarakta (siva mrena).

Kako se liječi slabovidost?

U zavisnosti od razloga nastanka slabovidosti, postoji nekoliko konzervativnih i hirurških metoda koje mogu da se primijene.

Ukoliko pacijent ima strabizam, prvi i osnovni vid liječenja je korekcija razrokosti i to najčešče hirurškim putem. Operativnim zahvatom se očne jabučice dovedu u pravilam položaj, a ukoliko je potrebno, naknadno se koriguje i dioptrija koju oko može da ima (naočare ili kontaktna sočiva).

Kada je u pitanju refraktivna amblyopia, korekcija refrakcione anomalije (dioptrije) koju dijete ima rješava problem slabovidosti. Nekada je, uz nošenje dioptrijskih naočara ili kontaktnih sočiva, potrebno i vršiti tzv. okluziju jednog ili oba oka, odnosno nekoliko sati na dan zatvarati jedno ili oba oka kako bi se očni živci razvili.

Deprivaciona amblyopia jedino može da se liječi operativnim zahvatom, odnosno uklanjanjem katarakte (sive mrene). Prije operacije hirurg odlučuje da li se u oko ugrađuje intraokularno sočivo (u novije vrijeme sve češče), ili se oko ostavlja afaknim, a dioptrija se koriguje nošenjem kontaktnog sočiva.

Za kraj i ono najvažnije: slabovidost može da se koriguje do osme godine života! Sve poslije toga bezuspješni su pokušaji da se oku da vid koje ono nema.

Nastavite čitati

Top pet