Posjetite

Prehrana

Još skidate kožicu s piletine? Slobodno to prestanite raditi, imamo za to jako dobre razloge

Stručnjaci s Harvarda utvrdili su da ta kožica može biti itekako korisna za naše zdravlje.

Nema osobe koja hrskavu pileću kožicu ne jede s uživanjem, usprkos upozorenjima da nije zdrava te da šteti srcu. Ipak, sve je više studija koje pokazuju da je ova preporuka pogrešna, odnosno da nema potrebe za uklanjanjem kožice s mesa. Štaviše, stručnjaci s Harvarda utvrdili su da ta kožica može biti čak i korisna za zdravlje.

Najveće iznenađenje
Pokazalo se da je kožica dobra za srce. Većina masnoća koja se nalazi u koži piletine su nezasićene, a one su dobre za naše srce. Pomažu i u snižavanju visokog tlaka i lošeg kolesterola, a reguliraju i hormone.

Ima malo kalorija
Porcija piletine s kožom ima samo 50 kalorija više od porcije kojoj ste kožicu skinuli. Stoga, nema razloga da je izbjegavate zbog straha da ćete se udebljati. Što je najbolje, kožica će vas dodatno i zasititi.

Aromatična je
Meso koje ima kožicu ne morate dodatno da solite da bi bilo ukusnije. To je dobra stvar, jer je važno izbjegavati konzumiranje previše soli, koja ima negativan učinak na zdravlje.

Sprečava upijanje ulja
Kad piletinu pripremate na visokoj temperaturi, ona može upiti puno ulja. Kožica će tu poslužiti kao dobra zaštita odnosno sve ulje ostaje u kožici, pa ga meso ne upija. Ako ipak izbjegavate pileću kožicu, skinite je s mesa tek nakon pečenja.

Ne treba pretjerivati
Naravno, ni u ovom slučaju ne treba pretjerivati, a pogotovo ne jesti piletinu s kožicom svaki dan i ne u velikim količinama. Naime, ona sadrži više omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 kiseline, pa tako može pogodovati razvoju upala u organizmu. (gloria.hr)

Priključite se diskusiji

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prehrana

Ishrana kraljevske porodice: Da li ove prestižne dame kuhaju?

Da li poručuju večeru ili je pripremaju sami? Kakva je ishrana kraljevske porodice i ko redovno kuha kod kuće, piše Lepotaizdravlje.

Predstavnici kraljevske porodice, po pravilu, koriste usluge profesionalnih kuhara, iako neki od njih sami kuhaju za svoju porodicu. Ipak, koja jela najviše vole?

Ishrana kraljevske porodice

Camilla (kraljica supruga)

Poznato je da je kraljica konsort talentovana kuharica. Uvijek je prednost davala tradicionalnim britanskim jelima.

„Oni su uvijek bili veoma štedljivi. Da smo skuhali pečeno jagnje i ostavili ostatke, vjerovatno bismo napravili pastirsku pitu sljedeće noći.“, izjavila je bivša kraljevska kuharica jednom prilikom.

Sin Camille, Tom Parker-Bowles, postao je poznati autor kuhara i često je koristio uspomene iz djetinjstva kao izvor inspiracije. Napisao je da će, kada opere mališane, njegova mama pripremiti piletinu u rerni, mesne šnicle od lokalnog mesara, pečenog lososa, razne pite, a jednom nedjeljno su jeli pohovanu piletinu za večeru.

Kate Middleton princeze od Walesa

Supruga princa Williama možda izgleda glamurozno u javnosti, ali lista jela koja kuha kod kuće tipična su za svaku britansku porodicu. To su tjestenine, jela iz friteze, kari i neka druga indijska jela. Kate je više puta spominjala da je ljubitelj začinjene hrane. Očigledno, djeca iz Cambrdge-a su naslijedila i sklonosti svoje majke. Pohovana piletina je još jedno popularno jelo u porodici budućeg prijestolonaslijednika.

„Uvečer kuha suprugovu omiljenu večeru, prženu piletinu.”, rekla je kraljevska dopisnica za Vanity Fair 2012. godine.

Princeza je rekla koliko njena djeca vole da kuhaju i kako joj pomažu.

„Prije neki dan su napravili pastu od sira: jedno prosijava brašno, drugo stavlja mlijeko i puter. I prave salate i ostalo“.

Princeza Eugenie

Princeza je poznata po svojoj ljubavi prema kuhinji iz cijelog svijeta. Na svom vjenčanju sa Jack Brooksbankom predstavljen je širok izbor jela sa sentimentalnim referencama. Gosti ovog para su posluženi argentinskom govedinom u znak sjećanja na njenu baku, jelima od riže iz Nikaragve, gde je Jack zaprosio Eugenie, i palačinkama iz Švicarske, gde su se supružnici upoznali na skijanju. Što se tiče posjeta restoranima, Eugenia je jednom izjavila:

„Za večeru, kada imam dobre navike, sama kuham obroke. Ako ih nemam, poručujem picu sa bosiljkom.“

Meghan (vojvotkinja od Sussexa)

Supruga princa Harry također voli da kuha, a nedjeljna večera je jedan od njenih omiljenih događaja.

„Veliki sam ljubitelj nedjeljnih večera. Bilo da jedemo jagnjetinu, pržena jela ili krem supu, ideja da se nedjeljom okupimo na obilnom obroku sa prijateljima i porodicom me tješi. Volim da lagano kuham nedjeljom, posebno filipinsku piletinu. To je jednostavno: treba pomiješati bijeli luk, soju, sirće, možete dodati malo limuna i pustiti piletinu da se kuha u ovom sosu na laganoj vatri dok ne počne da se odvaja od kostiju.“, rekla je vovotkinja jednom prilikom.

Nastavite čitati

Prehrana

Savjeti doktora za ukusan doručak: Savršena kombinacija za zdrav početak dana

Doručak predstavlja najvažniji obrok u toku dana.

Većina ljudi obično nema vremena za doručak te ga ne praktikuje konzumirati. To je jedna od grešaka koju većina nas pravi.

Donosimo nekoliko savjeta doktora Michaela Mosleya.

“Kuhana jaja, poširana, kajgana ili ukusan omlet, svakako će vas duže držati sitim u poređenju sa žitaricama ili tostom”, navodi doktor Michael Mosley.

“Ovakav doručak ima malo kalorija i sadrži mnogo visokokvalitetnih proteina, plus druge hranljive materije poput vitamina D i selena”, dodaje.

Za one koji žele da jaja kombinuju sa nečim, doktor Mosley navodi da je punomasni jogurt jedna od odličnih opcija za doručak, uz jaja.

“Odaberite običan punomasni grčki jogurt i dodajte bobičasto voće, kao što su kupine, jagode ili borovnice, ili ubacite malo orašastih plodova i malo cimeta. Jaja su također veoma ukusna i u kombinaciji sa zelenilom i parmezanom ili dimljenim lososom”, objašnjava Mosley.

Nastavite čitati

Prehrana

Tri zdrave navike fit osoba

Kako starimo, gubimo mišićnu masu i najčešće postajemo manje fizički aktivni.

Kombinacija ova dva faktora ukazuje da nam je potreban manji unos energije da ne bismo dobijali na kilaži. Ukoliko, nastavimo da jedemo kao u dvadesetim i tridesetim godinama života, brojka na vagi neminovno će početi da raste. Šta možemo da uradimo da se to ne dogodi?

Jedite manje porcije ultraobrađene hrane

Ultraobrađena hrana je svuda oko nas i teško joj je odoljeti. Uvijek nam je nadohvat ruke i veoma je ukusna, ali i rizična ukoliko pokušavamo da održimo težinu ili da smršamo. U ultraprerađenu hranu spadaju svi specijaliteti iz dostave. Svima nama momiljena hrana, od pica, hamburgera i gotovih jela, do grickalica i konditorskih proizvoda koji su svuda dostupni.

“Najbolji savjet za gubitak težine i poboljšanje zdravlja jeste da jedete manje porcije ovakve hrane koja sadrži mnogo skrivenih šećera, masti i kalorija”, kaže Lisa Jang, nutricionista.

Ono što bi najbolje bilo, jeste da ih izbacimo iz prehrane ili da smnajimo njihov unos.

Jedite redovno

Ovo predstavlja veliku zabludu u ishrani, a to da je unos malih količina namirnica najbolji način da izgubimo višak kilograma.

“Ljudsko tijelo ne funkcioniše na taj način”, kaže Lisa Moskovic, dijetetičar u NY Nutrition Group.

“Potrebne su mu kalorije i hranljivi sastojci da bi funkcionisalo. Ugrožavanje ove osnovne potrebe opterećuje tijelo. Umjesto da sagorijevate masnoću, možda ćete na kraju “natjerati tijelo” da je skladišti.

Zbog toga se pobrinite da jedete integralne žitarice u kombinaciji sa zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima svaka tri do četiri sata.

Napravite doručak bogat proteinima

Navika da započnemo dan industrijskim cerealijama nije dobra; one su pune skrivenih šećera koji su, opet, krivci za brže taloženje masti. Za doručak koji će biti dobar saveznik u gubljenju viška kilograma nutricionista Bes Berger predlaže dva rješenja.

Prvo rješenje nudi bezbroj mogućnosti za kombinovanje. Riječ je o pripremi jaja, barenih, prženih ili u vidu omleta. Naime, jaja su puna proteina i dugo drže sitost. Za još bolji rezultat dodajte povrće u jutarnji omlet, jer je ono puno vlakana ili pojedite svježu sezonsku salatu uz bareno ili prženo jaje.

Drugo rješenje je pravljenje domaćeg smutija od grčkog jogurta i bobičastog voća sa dodacima u vidu zdravih sjemenki, sirove golice, sirovog suncokreta, badema, lješnjaka, orah, u količini od jedne do tri kašičice po porciji.

Također možete da dodate šaku zdravog zeleniša, kelja ili špinata, što će obezbijediti više vitamina, antioksidanata i vlakana. (krstarica)

Nastavite čitati

Top pet