Posjetite

Prehrana

3 super brza recepta za najukusniji doručak sa zobenom kašom

Svako jutro, neovisno o tome koliko obveza imate ili kada ste se ustali, trebate svom organizmu priuštiti ukusan doručak bogat hranjivim namirnicama. 

Za pripremu hranjivog doručka ujutro nudi se puno opcija, a sve češće izbor pada na zobene kaše koje nam daju mogućnost kombiniranja zobi s omiljenim sastojcima, kao i supernamirnicama koje donose benefite za cijeli organizam.

Koje su blagodati zobi? 

Bogata je vlaknima te je izvor kalcija, minerala i masnih kiselina. Uz to pomaže u snižavanju kolesterola te potiče rad mozga, što ju pretvara u idealnog saveznika za dobar početak dana.
Pripomaže u stabilizaciji šećera u krvi te potiče povećanje mišićne mase.

Ono što nam se posebice dopada jeste činjenica da se priprema brzo, a uz dodatke poput voća ili ukusne čokolade, dobivate ukusno jelo koje ćete željeti podijeliti s najdražom osobom.

Kako pripremiti zobenu kašu kod kuće?

Zob možete pripremati s vodom ili mlijekom, ovisno o preferencijama. Za pripremu jedne šoljice zobenih pahuljica trebat će vam 2 šoljice mlijeka/vode.

Zobena kaša sa bananom i medom

Pomiješajte mlijeko ili vodu s malo soli i stavite kuhati. Kada voda krene ključati, dodajte zob te miješajte nekoliko minuta dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim je maknite sa štednjaka, prespite u omiljenu zdjelu i dodajte joj jednu usitnjenu bananu, kašiku meda i kašiku omiljenih orašastih plodova (nasjeckani bademi će se sjajno slagati).

Zobena kaša sa komadićima čokolade i chia sjemenkama

Kada za pripremu imate samo par minuta, idealan odabir su Dr. Oetker Super kaše koje će vam pripomoći da dan započnete na najukusniji način.
Ove kaše obogaćene super namirnicama će vam osigurati dozu energije već od ranog jutra.

Ljubitelji voćnih okusa će birati kaše koje dolaze u kombinaciji voća i chia sjemenki. Dostupne kombinacije su malina s chia sjemenkama, zatim brusnica s chia sjemenkama te jabuka s chia sjemenkama uz dodatak cimeta. Uz popularnu kašu od vanilije, čokoladna zobena kaša s chia sjemenkama savršen je izbor za sve čokoljupce.

Kako biste ju pripremili u vlastitoj kuhinji ili na poslu, sadržaj Dr. Oetker Super kaše uspite u zdjelicu te prelijte sa 125 ml kipuće vode. Kratko promiješajte dok ne nastane homogena smjesta te ostavite da odstoji 3-5 minuta.

Kaša od kvinoje i riže sa komadićima marelice i chia sjemenkama

Dr. Oetker oduvijek prati trendove te je nedavno predstavio i Dr. Oetker Super Plus kaše, koje se ističu svojim sastavom – smanjenim udjelom šećera, a prilagođene su i osobama koje ne mogu konzumirati gluten i laktozu.

U ponudi Dr. Oetker Super kaša Plus, nalaze se tri različita okusa kako bi uistinu zadovoljile nepce baš svakog strastvenog ljubitelja ovog jela.
Pozornost je privukla upravo kaša od kvinoje i riže s komadićima marelice i chia sjemenkama, u kojoj će uživati i osobe koje preferiraju bezglutensku prehranu. Možete je birati i kao večernji obrok, a za njenu pripremu trebati će vam 150 ml kipuće vode i omiljena zdjelica.
Sadržaj vrećice istresite u zdjelicu i prelijte sa 150 ml kipuće vode. Mješajte dok se ne stvori homogena smjesa. Ostavite kašu da miruje 6 minuta i nakon toga je spremna za uživanje. Prijatno!

Nemojte dozvoliti da zbog žurbe ili stresa zapostavite pravilnu prehranu. Planirajte svoj meni i birajte jela koja ćete brzo pripremiti te koja će vam pružiti sve potrebno za energičan početak dana. (bonjour.ba)

Prehrana

Ishrana kraljevske porodice: Da li ove prestižne dame kuhaju?

Da li poručuju večeru ili je pripremaju sami? Kakva je ishrana kraljevske porodice i ko redovno kuha kod kuće, piše Lepotaizdravlje.

Predstavnici kraljevske porodice, po pravilu, koriste usluge profesionalnih kuhara, iako neki od njih sami kuhaju za svoju porodicu. Ipak, koja jela najviše vole?

Ishrana kraljevske porodice

Camilla (kraljica supruga)

Poznato je da je kraljica konsort talentovana kuharica. Uvijek je prednost davala tradicionalnim britanskim jelima.

„Oni su uvijek bili veoma štedljivi. Da smo skuhali pečeno jagnje i ostavili ostatke, vjerovatno bismo napravili pastirsku pitu sljedeće noći.“, izjavila je bivša kraljevska kuharica jednom prilikom.

Sin Camille, Tom Parker-Bowles, postao je poznati autor kuhara i često je koristio uspomene iz djetinjstva kao izvor inspiracije. Napisao je da će, kada opere mališane, njegova mama pripremiti piletinu u rerni, mesne šnicle od lokalnog mesara, pečenog lososa, razne pite, a jednom nedjeljno su jeli pohovanu piletinu za večeru.

Kate Middleton princeze od Walesa

Supruga princa Williama možda izgleda glamurozno u javnosti, ali lista jela koja kuha kod kuće tipična su za svaku britansku porodicu. To su tjestenine, jela iz friteze, kari i neka druga indijska jela. Kate je više puta spominjala da je ljubitelj začinjene hrane. Očigledno, djeca iz Cambrdge-a su naslijedila i sklonosti svoje majke. Pohovana piletina je još jedno popularno jelo u porodici budućeg prijestolonaslijednika.

„Uvečer kuha suprugovu omiljenu večeru, prženu piletinu.”, rekla je kraljevska dopisnica za Vanity Fair 2012. godine.

Princeza je rekla koliko njena djeca vole da kuhaju i kako joj pomažu.

„Prije neki dan su napravili pastu od sira: jedno prosijava brašno, drugo stavlja mlijeko i puter. I prave salate i ostalo“.

Princeza Eugenie

Princeza je poznata po svojoj ljubavi prema kuhinji iz cijelog svijeta. Na svom vjenčanju sa Jack Brooksbankom predstavljen je širok izbor jela sa sentimentalnim referencama. Gosti ovog para su posluženi argentinskom govedinom u znak sjećanja na njenu baku, jelima od riže iz Nikaragve, gde je Jack zaprosio Eugenie, i palačinkama iz Švicarske, gde su se supružnici upoznali na skijanju. Što se tiče posjeta restoranima, Eugenia je jednom izjavila:

„Za večeru, kada imam dobre navike, sama kuham obroke. Ako ih nemam, poručujem picu sa bosiljkom.“

Meghan (vojvotkinja od Sussexa)

Supruga princa Harry također voli da kuha, a nedjeljna večera je jedan od njenih omiljenih događaja.

„Veliki sam ljubitelj nedjeljnih večera. Bilo da jedemo jagnjetinu, pržena jela ili krem supu, ideja da se nedjeljom okupimo na obilnom obroku sa prijateljima i porodicom me tješi. Volim da lagano kuham nedjeljom, posebno filipinsku piletinu. To je jednostavno: treba pomiješati bijeli luk, soju, sirće, možete dodati malo limuna i pustiti piletinu da se kuha u ovom sosu na laganoj vatri dok ne počne da se odvaja od kostiju.“, rekla je vovotkinja jednom prilikom.

Nastavite čitati

Prehrana

Savjeti doktora za ukusan doručak: Savršena kombinacija za zdrav početak dana

Doručak predstavlja najvažniji obrok u toku dana.

Većina ljudi obično nema vremena za doručak te ga ne praktikuje konzumirati. To je jedna od grešaka koju većina nas pravi.

Donosimo nekoliko savjeta doktora Michaela Mosleya.

“Kuhana jaja, poširana, kajgana ili ukusan omlet, svakako će vas duže držati sitim u poređenju sa žitaricama ili tostom”, navodi doktor Michael Mosley.

“Ovakav doručak ima malo kalorija i sadrži mnogo visokokvalitetnih proteina, plus druge hranljive materije poput vitamina D i selena”, dodaje.

Za one koji žele da jaja kombinuju sa nečim, doktor Mosley navodi da je punomasni jogurt jedna od odličnih opcija za doručak, uz jaja.

“Odaberite običan punomasni grčki jogurt i dodajte bobičasto voće, kao što su kupine, jagode ili borovnice, ili ubacite malo orašastih plodova i malo cimeta. Jaja su također veoma ukusna i u kombinaciji sa zelenilom i parmezanom ili dimljenim lososom”, objašnjava Mosley.

Nastavite čitati

Prehrana

Tri zdrave navike fit osoba

Kako starimo, gubimo mišićnu masu i najčešće postajemo manje fizički aktivni.

Kombinacija ova dva faktora ukazuje da nam je potreban manji unos energije da ne bismo dobijali na kilaži. Ukoliko, nastavimo da jedemo kao u dvadesetim i tridesetim godinama života, brojka na vagi neminovno će početi da raste. Šta možemo da uradimo da se to ne dogodi?

Jedite manje porcije ultraobrađene hrane

Ultraobrađena hrana je svuda oko nas i teško joj je odoljeti. Uvijek nam je nadohvat ruke i veoma je ukusna, ali i rizična ukoliko pokušavamo da održimo težinu ili da smršamo. U ultraprerađenu hranu spadaju svi specijaliteti iz dostave. Svima nama momiljena hrana, od pica, hamburgera i gotovih jela, do grickalica i konditorskih proizvoda koji su svuda dostupni.

“Najbolji savjet za gubitak težine i poboljšanje zdravlja jeste da jedete manje porcije ovakve hrane koja sadrži mnogo skrivenih šećera, masti i kalorija”, kaže Lisa Jang, nutricionista.

Ono što bi najbolje bilo, jeste da ih izbacimo iz prehrane ili da smnajimo njihov unos.

Jedite redovno

Ovo predstavlja veliku zabludu u ishrani, a to da je unos malih količina namirnica najbolji način da izgubimo višak kilograma.

“Ljudsko tijelo ne funkcioniše na taj način”, kaže Lisa Moskovic, dijetetičar u NY Nutrition Group.

“Potrebne su mu kalorije i hranljivi sastojci da bi funkcionisalo. Ugrožavanje ove osnovne potrebe opterećuje tijelo. Umjesto da sagorijevate masnoću, možda ćete na kraju “natjerati tijelo” da je skladišti.

Zbog toga se pobrinite da jedete integralne žitarice u kombinaciji sa zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima svaka tri do četiri sata.

Napravite doručak bogat proteinima

Navika da započnemo dan industrijskim cerealijama nije dobra; one su pune skrivenih šećera koji su, opet, krivci za brže taloženje masti. Za doručak koji će biti dobar saveznik u gubljenju viška kilograma nutricionista Bes Berger predlaže dva rješenja.

Prvo rješenje nudi bezbroj mogućnosti za kombinovanje. Riječ je o pripremi jaja, barenih, prženih ili u vidu omleta. Naime, jaja su puna proteina i dugo drže sitost. Za još bolji rezultat dodajte povrće u jutarnji omlet, jer je ono puno vlakana ili pojedite svježu sezonsku salatu uz bareno ili prženo jaje.

Drugo rješenje je pravljenje domaćeg smutija od grčkog jogurta i bobičastog voća sa dodacima u vidu zdravih sjemenki, sirove golice, sirovog suncokreta, badema, lješnjaka, orah, u količini od jedne do tri kašičice po porciji.

Također možete da dodate šaku zdravog zeleniša, kelja ili špinata, što će obezbijediti više vitamina, antioksidanata i vlakana. (krstarica)

Nastavite čitati

Top pet